Külsan 1 ana banner
Empero tepe orta
Öztiryakiler
BANYAN’ın kökleri farklı kültürlerden besleniyor!

BANYAN’ın kökleri farklı kültürlerden besleniyor!

29.06.2023 16:06:10

Banyan Restoran, 20.yılında gastronomi meraklılarını “Asya-Türk” mutfağıyla Ortaköy’deki mekânında ağırlamaya devam ediyor. 2023 Michelin tavsiye listesine giren restoran, atalık tohumlardan elde edilen ürünler ile yaratılan lezzetleriyle dikkatleri üzerine topluyor.

Fevziye SALAŞ

Türkiye'nin ilk Asya füzyon restoranı olarak, Soul Group kurucu ortakları Aslı-Cem Pasinli çifti tarafından 2003 yılında Nişantaşı'nda açılan Banyan Restoran, 20’nci yılını doldurdu. Restoran, artık “Asya-Türk” mutfağıyla gastronomi meraklılarını Ortaköy’deki mekânında ağırlıyor. 

Eklektik konsepte sahip, rahat ve elegan ambiyansında Asya mimarisinin ve feng shui felsefesinin temiz ve sade çizgilerini taşıyan Banyan, yakın zamanda köklü bir renovasyon projesi ile yenilendi. Yeni mimari proje Aycan Erinsel ve Birol Karacakaya imzasını taşıyor. Mutfağından salonuna, girişinden barına kadar mekânın her köşesi ekibin ve müşterilerin geri bildirimleri doğrultusunda, misafirlerin daha iyi, daha konforlu bir şekilde ağırlamak üzere tasarlanmış. 

Konsept: Ruhun Gıdası 

2023 Michelin tavsiye listesine giren Banyan’da estetik uyumla birlikte konfor, rahatlık, pratiklik ön plana çıkarılmış. Banyan felsefesinin konukları mutlu etmek üzerine kurulduğunu söyleyen Cem Pasinli, “Banyan’a gelen herkes, şartlar ne olursa olsun, çıkarken geldiğinden daha mutlu çıkacak. Banyan’da çalışan herkes bu felsefeye göre düşünüyor, hareket ediyor ve elinden geleni yapıyor. Mimari detaylar ve tasarım da bu felsefeye göre belirlendi” diyor. 

Banyan’ı kuruluş itibarıyla “Food for the Soul- Ruhun Gıdası” sloganı ve konsepti şekillendirmiş. Mekân; yemekler, kokteyller, ortam ve tüm ekip ile misafirleri hem fiziken hem de ruhen doyurmak üzerine kurgulamış.

Banyan mutfağı Makpa Mutfak Danışmanlık firması tarafından yapılmış. Mutfak alanının, zamanın ve enerjinin en verimli şekilde değerlendirilmesi amaçlanarak tasarlandığını belirten Pasinli, bu çalışma başlamadan önce dikkat ettikleri konuları ise “Mevsimsel menülerimizde servis edilecek ürünlerimiz, bu ürünlerin ön hazırlığının kurallara uygun bir şekilde ve yeterli miktarlarda depolanması, mutfaktaki takım arkadaşlarımızın çalışma rutinlerinde güvenli ve konforlu olmaları ve bunlar gibi birçok konu başlığı değerlendirilerek ihtiyaçlarımızı detaylıca belirledik” ifadeleri ile dikkat çekiyor.

Lezzetler atalık tohumlardan

“Yöresel malzemelerin kullanılması ve yerli üretime destek olmamızla birlikte Banyan’da Türk etkileşimli Asya mutfağı diye tanımladığımız yeni bir konsept yarattık. Yurdumuzun engin lezzetleri ve çok özel malzemelerini Asya yemek ve baharatları ile harmanlayarak ortaya yaratıcı ve özgün bir mutfak çıkardık” diyen Pasinli, bu mutfağın Antakyalı şef Fikret Demirağ’ın kendi köklerinden ilham alarak sentezlediğini ve bu özel mutfakta Antakya’daki yöresel ve o coğrafyaya özgü atalık tohumlardan üretilmiş ürünler kullanıldığına vurgu yapıyor.

Şef Fikret Demirağ Antakya’da doğup büyümüş; Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünden Yüksek Onur listesine girmiş, bölüm birincisi sıfatıyla Promising Performer for Food & Beverage Industry ödülüne layık görülerek mezun olmuş. Profesyonel hayatı birçok ödül ve çok sayıda yönetici aşçılık deneyimleri ile geçmiş.

Banyan’ın doğadan, yerel ürünlerden ve Türk lezzetlerinden ilham alan ve Banyan Cocktail Republic markası altında tescillenmiş, patentli reçetelerle hazırlanan kokteyller ise ödüllü barmen Master of Mixology Şef Ersin Hamamcıoğlu ve ekibinin imzasını taşıyor. 

Menüde sıra dışı lezzetler var…

Banyan’ın menüsü sıra dışı lezzetlerden oluşuyor. “Bizzat kendi yarattığım ve 20 yıldır menüde en sevilenler arasında bulunan Orange Beef’in reçetesi 9 baharattan ve portakal kabuklarından oluşuyor ve bol derecede “aşk” içeriyor. Hafif mentollü Sichuan biberli ve konyaklı Hindistan cevizli Sichuan Peppersteak, Anticouchos köşesinde yer alan Banyan’ın özel mantar avcısı tarafından gönderilen taze yaban mantarları ile yapılan şişte yaban mantarı, çizimini bizzat yaptığım, özel olarak ürettirdiğimiz mini kömür mangalında servis ediliyor” diyen Pasinli, menüye dair diğer lezzetler hakkında da şu detayları paylaşıyor: “Kebbet (Antakya bergamotu) gibi yöresel narenciyelerin kullanıldığı ponzu sosların yanı sıra, Miso Sırlı Levrek sadece Antakya, Hassa bölgesi Aktepe’de yetişen atalık tohum derviş pirinci ile servis ediliyor. 24 saat sous-vide metodu ile pişirilen Galbi Gui dana kaburga ve yine atalık tohum Amik ovası firik buğdayı, 55 derecede pişirilen mükemmel bonfile Katsu Sando, sous-vide metodu ile mühürlenmiş, beurre blanc sosta servis edilen ikura Salmon Royale menümüzün en önemli Asya-Türk örnekleri.”

Dünden Daha İyi Ol! 

Banyan, menüsündeki bu özel lezzetleri 25 kişilik genç ekibi ile yaratıyor. Mutfak ekibinin mottosunun, Dünden Daha İyi Ol! olduğunu belirten Pasinli, “Pozitif ve yapıcı geribildirimler ile birbirini daha iyi yapan, birbirine destek olan ve ‘biz’ olan bir ekibe sahibiz” diyor. 

20. yılını tamamlamış olan Banyan’ın yerli ve yabancı müdavimleri bir hayli fazla. Düzenli gelen misafirler Pasinli’nin ifadesi ile Banyan Ailesi’ni oluşturuyor. 

Mekân 110 kişiyi aynı anda ağırlayabiliyor, bar çevresinde ise 25 oturum olarak hizmet veriyor.

Banyan, Aslı ve Cem Pasinli’nin, kurumsal hayat birikimleri ve profesyonel yöneticiliğin üzerine tutkularının ve hayallerinin peşinden gitme projesi olarak Tayland’da bir banyan ağacı altında gelecek planları yaparken ve hayal kurarken ortaya çıkmış. 

Bugün tam 20 senelik bir başarı hikayesi ve müdavimleri tarafından tercih edilen bir marka olan Banyan, Ortaköy’de Boğaz’a nazır manzarası ile keyifli anlar yaşatmaya devam ediyor.

www.banyanrestaurant.com