Erken rezervasyon kampanyaları turizme hareket getirdi
Ekonominin lokomotif sektörlerinden biri olan turizm, 2024 yılı itibarıyla pandeminin yarattığı küresel zorlukları aşarak yeniden yükselişe geçti. Kültürel ve doğal zenginlikleriyle turistlerin vazgeçilmez destinasyonları arasında yer alan Türkiye’de birçok bölgemiz, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekerken, turizmin 81 ilimize ve 12 aya yayılması amacıyla birçok proje hayata geçiriliyor. Özellikle gastronomi turizmi gibi alanlarda daha fazla yatırım yapılması ve erken rezervasyon bilincinin gelişmesi turizmdeki rekabet gücünü artırıyor.
Gelecek yıl 40. yaşlarını kutlayacak olan sektörün köklü kuruluşlarından Jolly’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, Jolly CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mert Vardar, sektöre dair son gelişmeleri paylaştı. Yeni sezona güçlü bir başlangıç yaptıklarını aktaran Mete Vardar, “Bölgede yaşanan olumsuz koşullara rağmen turizm sektörü 2025’e iyi başladı. Özellikle erken rezervasyon kampanyaları ile hareket sağlandı. Erken rezervasyon oranlarının artışı, sektörde ciddi bir ivme sağlıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da misafirlerimiz için özel projeler hazırladık. Ekim 2024’te yüzde 50’ye varan oranlarda indirimlerle sunduğumuz erken rezervasyon kampanyasına çok güçlü bir talep oluştu. Yerli turistte artık erken rezervasyon bilinci oluştu. Böylece rezervasyonların yüzde 50’den fazlasını bu dönemde aldık. Ayrıca bankalarla yaptığımız özel kart ve puan kampanyaları, kredi kartına vade farksız taksit ve kupon indirimleri gibi çalışmalarımızla birlikte bu yılın ilk 6 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre kişi sayısında %30’un, ciroda ise %60’ın üzerinde büyüme yakaladık.”
Yerli turist, iç turizm ön planda
İç pazarın önemini yıllardır hemen her mecrada dile getirdiklerini vurgulayan Mete Vardar, bu alanda başarıya ulaştıklarını ifade etti. “Artık ilk kontenjan açılan ve ilk kontrat yapılan pazarların başında iç pazar geliyor” diyen Mete Vardar, yerli turiste ayrılan kontenjanın da arttığına dikkat çekti. Vardar, “Dünyanın hemen her yerinde yerli turist çok önemlidir. Türkiye’de de bunu hem ticari ilişkilerimizde hem de sosyal mecralarda yıllarca anlattık. Bu emeklerimiz meyvesini verdi. Vatandaşlarımız artık daha öncelikli hale geldi” diye konuştu.
Toplantıda iç pazara dair dikkat çekici veriler paylaşan Jolly, 2025 sezonunda yurt içi talebin yüksek seyrettiğini açıkladı. Şirket, özellikle Antalya, Alanya, Bodrum ve Marmaris en popüler destinasyonlar olarak ciddi bir ivme yakaladı. Bu bölgelerdeki ciro, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %60’ın üzerinde büyüme gösterdi.
Uzak Doğu turlarına talep arttı
Turizm ve Ticaret Bakanlıkları tarafından açıklanan “Uzak Ülkeler” stratejisine dikkat çeken Jolly Yönetim Kurulu Üyesi Mert Vardar, bu doğrultuda özel tur paketleri hazırladıklarını belirtti. Vardar, “Özellikle Tayland, Bali ve Japonya gibi destinasyonlara yönelik ilgide ciddi bir artış gözlemliyoruz. Bu bölgelere yönelik talepler %50’ye varan oranlarda arttı. Japonya özelinde ise cirosal büyüme, geçen yılın aynı dönemine oranla 4 katını aştı. Vardar ayrıca, vizesiz ülkelere yönelik talebin de yüksek olduğunu vurgulayarak, “Dubai, Mısır ve Balkanlar bu yıl da en çok ilgi gören destinasyonlar arasında yer alıyor,” ifadelerini kullandı.
Vize sorununa rağmen Avrupa’ya talep güçlü
Son dönemde kurdaki stabilizasyonun da etkisiyle yurtdışı turlara yönelik talebin arttığını belirten Mert Vardar, “Vize randevu sorunu maalesef hâlâ devam ediyor. Jolly olarak konsolosluklarla yoğun iletişim halinde çözüm arayışındayız. Ancak yine de Avrupa’ya talep çok güçlü. Özellikle Benelüks turlarında kişi sayısında %140 büyüme yakaladık. Bunun yanı sıra İtalya, İspanya ve Yunanistan’a olan talep de çok yüksek. Bu bölgelerde de kişi sayısında %20’lere varan büyüme sağladık” dedi.