Külsan 1 ana banner
Empero tepe orta
Öztiryakiler
Türkiye İhracatçılar Meclisi 'Marka Konseyi' kurdu

Türkiye İhracatçılar Meclisi 'Marka Konseyi' kurdu

16.06.2021 15:32:02

Pandemide küresel fırsatları değerlendirmek, markalı ihracatı ve ihracattaki katma değeri artırmak amacıyla TİM Marka Konseyi kuruldu.

Pandemide küresel fırsatları değerlendirmek, markalı ihracatı ve ihracattaki katma değeri artırmak amacıyla TİM Marka Konseyi kuruldu. Konseyin yol haritası ile 5 hedefini açıklayan TİM Başkanı İsmail Gülle, “Dünya ile yarışan marka sayımız artacak” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), markalaşmanın rekabetin dinamiklerini belirlediği yeni dönemde, firmaların markalı ihracat artışlarını teşvik etmek ve ülke imajına katkı sağlamak adına bir yol haritası oluşturarak küresel endekslerde ilerleme sağlamak amacıyla TİM Marka Konseyi’ni kurdu.

TİM Başkanı İsmail Gülle, Konseyin yol haritasını, ihracatta katma değer üreten Türkiye’nin önde gelen marka kurucularının da katıldığı bir toplantı ile paylaştı.

“Türkiye markasını daha da yükselteceğiz”

Uluslararası ticaretin yönünü tayin eden pek çok faktör olsa da markalaşmanın öne çıktığına dikkat çeken Gülle, “Eğer markaysanız, sektörünüz istediği kadar kırılgan gözüksün, her krizin üstesinden gelebilirsiniz. Markaysanız, tüketim rekor derecede daralsa dahi, toparlanma yine sizinle başlar. Bizler, bu anlamda oldukça şanslı bir coğrafyada bulunuyoruz. Farklı olmak, marka olmak bu milletin geleneğinde, kaderinde var. Marka demek; emek, sermaye ve sabır demek. Marka demek; müşteriyi aile gibi görmek, kaliteden ödün vermemek demek. Marka demek; hatalardan ders alıp tekrar etmemek demek. Marka olmak bazen talebi duymak, bazen de talebe liderlik, rehberlik etmektir. Türkiye Cumhuriyeti, ecdadın alın teriyle yoğrulmuş, büyük bir vizyonla ortaya konulmuş; başlı başına güçlü bir markadır. Bu güçlü markayı hep birlikte daha da yükseltmek; tüm dünya ile rekabet ederken markalı ihracatımızı artırmak için TİM Marka Konseyi’ni hayata geçiriyoruz. Konsey sayesinde dünya ile yarışan marka sayımız artacak” dedi.

“Türkiye Görev Gücü’nün liderliğini üstleneceğiz”

Türkiye’nin ihracat konusunda önemli bir mesafe kat ettiğini dile getiren Gülle, şöyle devam etti: “Pandemi koşullarının getirdiği zorluklara rağmen, her ay yeni rekorlarla ihracatımızı üst noktalara taşıyoruz. Bu yıl ihracatta 200 milyar dolar üzerini hedefliyoruz. İhracatta daha ileriyi hedeflemenin en önemli yollarından biri ise, markalaşmaktan geçiyor. Bu konuda ülkemizin üreticileri ve ihracatçıları, çok güzel çalışmalara imza attı, atmaya da devam ediyor. Bu girişimler, rakamlara da yansıyor. Dünyanın önde gelen marka değerleme kuruluşu Brand Finance, her yıl “İlk 5 bin Küresel Marka Değeri”nin milli gelire oranını bir raporda yayınlıyor. Bu raporun sonucu ilk kez geçtiğimiz yıl, Küresel İnovasyon Endeksi’nin 80 alt göstergesinden biri oldu. Endeksin 2020 sonuçlarına göre, Türkiye küresel marka değeri göstergesinde 49’uncu sıradan 44’üncü sıraya yükseldi. Firmalarımız markaya önem verdikçe ve markaya yatırım yaptıkça, küresel endekslerde çok daha yukarılara tırmanacağız. Bu doğrultuda, Küresel İnovasyon Endeksi Türkiye Görev Gücü’nün liderliğini üstelenerek Türkiye’nin marka sıralamasında daha yukarılara taşıması için çalışmalar yürüteceğiz.”

78 ülkeye ihracat yapıyoruz

Dünyanın devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı TURQUALITY programı hakkında da bilgiler veren Gülle, “Program kapsamında, mal ihracatçısı 178 firmamız; hizmet sektörlerinden 22 firmamız yer almakta. Marka Destek Programı kapsamında ise mal ihracatçısı 124 firmamız; hizmet sektörlerinden 28 firmamız bulunuyor. Bu firmalarımız, hem Türkiye ortalamasının hem de İlk 1000 firma ortalamasının üzerinde birim ihracat değerine sahip. Bu firmalarımızın kilogram başı ihracat değeri; Mücevher sektöründe 1000 dolar, Savunma ve Havacılık sektöründe 254 dolar, Gemi ve Yat sektöründe 33 dolar, Süs Bitkileri ve Mamulleri sektöründe ise 31 dolar seviyesinde. Yine Turquality kapsamındaki firmalarımız, pazar çeşitlendirmesi anlamında da daha başarılı. Turquality firmalarının, ortalama 78 ülkeye ihracat yaptığını görüyoruz” diye konuştu.

“İhracat birim değerimizi 2 doların üzerine çıkaracağız”

TİM olarak, markalaşma konusunda her fikre, her bakış açısına değer verdiklerine vurgu yapan Gülle, “En küçük firmanın dahi yerelden genele kocaman bir marka haline gelebileceğine inanıyoruz. Konsey çatısı altında, markalarımızı uluslararası arenada güçlendireceğiz. Küresel fırsatları yakından takip ederek markalı ihracatımızı artıracağız. Bunun sonucu olarak da ihracat birim değerimizi 2030 yılına kadar 2 doların üzerine çıkaracağız” diye konuştu.

“Değişen tüketici alışkanlıklarını sektörler bazında analiz etmeliyiz”

Etkinliğe katılan Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, “Yeni nesil rekabet düzeni içinde değişen tüketici alışkanlıklarını sektörler bazında analiz etmeliyiz. Buna göre bir yol haritası belirleyerek global rekabette yeni bir pozisyon almalıyız. Sektörler bazında ne gibi ihtiyaçlar var, bunları inceleyerek adım atmalıyız. Tasarım, Ar-Ge, inovasyon gibi kriterleri göz önünde bulundurarak gelişerek global pazarda yer almalıyız. Marka konseyi olarak amacımız Türkiye’de katma değerli ihracatın artışını sağlamak. Bugün kilogram başına ihracatımız 1 dolar, örneğin Almanya’nın bu ortalaması 4,5 dolar. Kilogram başına ortalamamızı ilk olarak 2 dolara çıkarmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

“Ürünlerimizi satabilmenin yolu, markalaşmaktan geçiyor”

Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli de, “Marka Konseyi’nin kurulması, ihracat yapan firmalardan biri olarak bizi çok heyecanlandırdı. Bu konseyde olan şirketler hali hazırda ihracata önemli katkılar sağlayan şirketler. Marka Konseyi platformu çatısı altında ihracat hedeflerimize birlikte ulaşacağız. Katma değerli ürünler üreterek ihracata önemli katkılar yapmak istiyoruz. Katma değerli ürünlerimizi satabilmenin önemli bir yolu da markalaşmaktan geçiyor. Bu nedenle Marka Konseyi’nde yapacağımız çalışmalarla hedeflerimize ulaşmayı umuyoruz” ifadelerini kullandı.