Külsan 1 ana banner
Empero tepe orta
Öztiryakiler
TUSİD Başkanı Güçlü Kaplangı: Pandemide zinde kaldık, krizi ihracatla aşmayı başardık

TUSİD Başkanı Güçlü Kaplangı: Pandemide zinde kaldık, krizi ihracatla aşmayı başardık

22.02.2022 13:20:45

Pandeminin yoğun yaşandığı dönemde gastronomi sektöründe işlerin önemli bir bölümünün durduğunu söyleyen TUSİD Başkanı Güçlü Kaplangı, “Sektör kapalıyken biz ürünleri kime verecektik? O dönemde biz zinde kaldık, güçlü kaldık ve bu krizi ihracatla aşmayı başardık” dedi.. 

22-23 Şubat tarihlerinde Antalya Nirvana Cosmpolitan Hotel’de düzenlenen FSUMMIT etkinliğinin açılış panelinde Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Başkanı Güçlü Kaplangı bir konuşma yaptı. Katma değeri yüksek, kilo başı ihracat miktarı yüksek bir sektörde başarı elde etmenin kendilerini mutlu ettiğini söyleyen TUSİD Başkanı Güçlü Kaplangı, şunları kaydetti:

“Sadece endüstriyel mutfakta 2.4 milyar dolar ihracat ve 200 milyon dolar ithalat ile yine 2.1 milyar dolarlık bir dış ticaret fazlası verdik. Bu tabii TUSİD olarak sorumluluğumuzu artırıyor. Sektörün bundan 31 yıl önce kurulmuş ilk sivil toplum kuruluşlarından biri olarak, endüstriyel mutfak, çamaşırhane, servis ekipman üretici, ithalat ve ihracatçılarını tek çatı altında birleştiren ve sektör cirosunun yüzde 92’sini üyelerinin oluşturduğu bir sektörün başında olmak elbette geleceğe yönelik sürdürülebilirlik ve gelişmenin devam etmesi anlamında biraz da bizi zorluyor, challenge’ı artırıyor. Böyle bir hacmi yönetmek, bununla ilgili geleceğe yönelik stratejiler belirlemek için kamuyla işbirliği çok önemli. 

Endüstriyel mutfak sektörü ilk defa bundan iki yıl evvel pandemide tanımlandı. Hatta NACE kodlarımız yoktu. Biz üyelerimizin bütün NACE kodlarını bir araya getirdik ki belli bir alana girelim. Oradan devlet destekleri, vergi avantajları sağlandı. Üyelerimiz KGF kredilerinden yararlandı. Bu bizim için önemli bir challenge’dı. Çünkü işin önemli bir bölümü durmuştu. Sizler kapalıyken biz ürünleri kime verecektik. O dönemde biz zinde kaldık, güçlü kaldık ve bu krizi ihracatla aşmayı başardık. 

“Kamu otoritesiyle güç birliği yaptık”

Bunun yanı sıra kuvvetli ve tek vücud olmak çok önemli. Ürünlerimizin ana maddesi paslanmaz çelik. Yüzde 24-25’lik koruma vergisi vardı. Kamu idaresiyle defalarca görüştük, sene başında önce yüzde 15’e daha sonra yüzde 8’e düşürdük. Yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Bayındırlık birim fiyatlarıyla ilgili çalışmalar yaptık. Devletin yaptığı tüm inşaatlarda bir şartname vardır. Hastane, okul veya kamu kurumu yapıldığında nelerin alınacağı bellidir ve bunların spesifikasyonları hazırlanır. Bu spesifikasyonlarda bundan 20-30 yıl önceki şartnamaler vardı. Endüstriyel mutfak ve çamaşırhanede direkt kamu otoritesiyle görüştük. Mesela hamur yoğurma makinesinin kapağı olmalı, hijyen olmalı, sağlıklı olmalı, kw’ı böyle olmalı, su tüketimi şöyle olmalı diye tamamen kamu tarafından muhatap alınan, sözü dinlenen bir kurum olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yine Ticaret Bakanlığı ile çok ciddi Ur-Ge projeleri yaptık. Üyelerimizin yüzde 97’si Kobi. Onların tek başlarına gidemeyecekleri 20-30 üyemizi bir araya getirerek Şili’ye, Güney Afrikaya götürdük. O pazarları açmak için bakanlık ve İhracatçılar Birliği ile destekledik. Bu söylediğim rakamlara bu şekilde ulaştık.

İhracatta iki katı hedef

Tabii TUSİD aynı zamanda Avrupa’nın en büyük ikinci sektör fuarının da sahibi. Fuarın ismi ve sahibi derneğimiz. Bu da bizim için büyük bir güç. 2018 yılında 22 bin metrekare açmıştık. Pandemiden sonra 36 bin metrekare olarak açtık. 700 tane alıcıyı uçaklarını, otellerini ödeyerek fuarımıza getirtip ihracatımızın büyümesinde rol aldık. 

Geleceğe yönelik baktığımızda, Çin, Amerika, Almanya ve İtalya’dan sonra 5. sıradayız ve en küçüğüz. Bizim 4.5 milyar dolarlık ticaret fazlasını 9’a çıkarmamız içten bile değil ama hazır değiliz. Ne üretimde fabrika kapasitelerimiz yeterli ne istihdam yeterli. Bütün bunlar şu anda gündemimizde. Daha başarılı senaryolar yazmak için tüm bileşenlerle birlikte çalışıyoruz.”