Külsan 1 ana banner
Empero tepe orta
Öztiryakiler
Online satış platformu eMutfak, sektörün pazar yeri olmayı hedefliyor!

Online satış platformu eMutfak, sektörün pazar yeri olmayı hedefliyor!

6.11.2021 10:22:21

Türkiye’de e-ticaret hacmi her yıl artarken, endüstriyel mutfak sektörü de bu gelişmelerden geri kalmadı. Erginoks’un 35 yılı aşkın sektörel tecrübesiyle kurulan eMutfak, sektöre kapsayıcı e-ticaret çözümleri sunarken geniş kapsamlı bir pazar yeri olmayı hedefliyor.

Çevrimiçi pazar yeri mağazalarından satış yapan firma sayısı hızla artıyor. Doğal olarak hepsinin kendi sektörlerine göre sundukları çözüm ve yaklaşımlar var. Endüstriyel mutfak pazarı da online kanalda hızlı bir büyüme içinde. Bu alanda öne çıkan markalardan biri olan eMutfak’ın çalışmalarını aynı zamanda yazılım mühendisi olan eMutfak Şirket Müdürü Erdinç Masat ile konuştuk. ile konuştuk.

eMutfak’ın yatırım planlama sürecinden bahseder misiniz? Neden böyle bir yatırıma ihtiyaç duydunuz? Hangi ihtiyaçlar sizi bu yatırıma yöneltti?

eMutfak, zaman içerisinde değişen müşteri alışkanlıklarının sonucu olarak 2014 yılında, Erginoks’un e-ticaret kanalı olan eMutfakci.com olarak ortaya çıktı. Satış hacminin genişlemesi ve ayrı bir şirkete dönüşmesi ise 2017 yılında oldu. Akabinde marka tescil süreçlerinin tamamlanmasıyla 2019 yılında eMutfak.com.tr alan adıyla hizmet vermeye devam etti. Ülkemizde e-ticaret hacmi her yıl artarken, endüstriyel mutfak sektörü de bu gelişmelerden geri kalmadı. Müşterilerimizin uzun vade işlerini aksatmayacak, dayanıklı ürünleri belirleyip, en uygun fiyat ve koşullarla kolayca satın alabilecekleri bir platform olarak eMutfak’ı kurduk. Ana tedarikçimiz Erginoks’un 35 yılı aşkın sektörel tecrübesi, alım gücü ve ürün teknik yetkinliğiyle kurum içinde gerçekleştirdiğimiz dijital reklam ve yazılım faaliyetlerimiz, müşteri memnuniyeti odağındaki operasyonel süreçlerimizle bir araya gelince eMutfak’ın dinamikleri ortaya çıktı. Bugün eMutfak, piyasadaki birçok altyapı sağlayıcıdan daha kapsamlı e-ticaret çözümleri geliştiren, Microsoft ve Google partneri bir e-ticaret firmasıdır.

Lojistik konusunu nasıl çözdünüz? Teslimat ve diğer hizmetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Online satış yapan bir endüstriyel mutfak firması için en kritik noktalardan biri şüphesiz lojistik. Ürünlerimiz genellikle hacimli, ağır ve pahalı olduğundan hem depolanması hem de müşteriye zarar görmeden, zamanında ulaştırılması zor ve maliyetli. Fakat bu konu müşterilerimiz için en kritik noktaların başında geldiği için operasyon süreçlerimizi müşteri memnuniyetini azami seviyede tutacak şekilde kurguladık. Öncelikle stok sorunu yaşamamak adına tüm şube ve depolarımızdaki kutulu ve teşhir ürün stoklarını ayrıştırıp, üreticisinden sevk olabilecek ürünleri ayrıca değerlendirebileceğimiz bir algoritma çıkardık. Stok değişikliklerini hem kendi sitemiz hem de diğer bütün pazar yeri mağazalarımıza anlık dağıtacak bir uygulama geliştirdik. Algoritmamız zamanla hangi ürünün ne sıklıkla kargo hasarı gördüğünü belirlemeye ve depocularımızı gereken ürünlerde orijinal ambalajı da güçlendirmek konusunda uyarmaya başladı. Kargo noktasında ne kadar kaliteli olandan yana seçim yapsak da müşterinin memnuniyetini asıl belirleyen şeyin kendi bölgesindeki şube olduğunu fark edince müşterilerimize kargo seçeneği sunmamız gerektiğine karar verdik. Tüm büyük kargo firmalarıyla anlaşma sağlayıp, müşterilerimizin kargo tercihine göre gönderilerimizi yönettik. Kargolar ile tam entegre bir bilgilendirme sistemi kurup müşterilerimizin, sürecin başından sonuna dek her gelişmeden mail, SMS ve robot aramalarla haberdar olacağı yazılımlar geliştirdik. Müşterilerimizin kargo endişesi taşımaması için 100 TL üzeri tüm ürünlerde kargo bedava kampanyası yaptık. İade ve değişim durumlarında ise ürünün, müşteri tarafından doğru ambalajlandığından ve ürünü bizim kargo anlaşmamızla ücretsiz olarak gönderdiğinden emin olacağımız iş akışları oluşturduk.

Fiyat politikanızı belirlerken hangi kıstasları dikkate alıyorsunuz? Maliyetlerinizi asgari noktada tutmak için hangi çalışmaları yürütüyorsunuz?

Maliyetlerimizi asgari seviyede tutmak için yaptığımız en temel şey yazılım geliştirme ve dijital pazarlama süreçlerimizi kurum içinde verimli bir şekilde ilerletmek. İyi oturtulmuş bir iş modeline bağlı hareket eden yetkin bir yazılım ekibimiz var. Bu ekip kendi sitemizdeki müşteri deneyimi geliştirme süreçlerinden sunucu yönetimi ve güvenliğine, iş takibinden pazar analizine, muhasebeden lojistiğe, SEO çalışmalarından grafik tasarımına, dijital reklam yönetiminden pazar yeri entegrasyonuna kadar her konuda orijinal çözümler uyarlamamızı mümkün kılıyor. Fiyat belirlemek üzere, yine piyasadaki tüm paket yazılımları deneyip, istediğimiz sonucu alamadığımızı gördükten sonra kendi uygulama çözümümüzü geliştirmek durumunda kaldık. Algoritmamız maliyet hesabını, ürünün güncel kurla geliş fiyatını, kargosunu, satış başına ne kadar dijital reklam maliyeti ortaya çıkardığını, kargoda hasar görme ve iade olma ihtimalini, ödeme yöntemi ve pazar yerinin ilgili kategorideki kampanyalı komisyon oranını, rakip fiyatlarını, stok durumunu, sezonu, trendi vb sayısız faktörü dikkate alarak ürün özelinde saat başı yeniden yaparak tüm satış ve dijital reklam kanallarında güncelliyor. Bu da bizim dijital reklam bütçelerimizi en verimli şekilde kullanmamızı ve en uygun fiyata satışta kalmamızı sağlıyor. Yıllar içinde satış ekibimizden gelen dönüşlerle algoritmamız o kadar gelişti ki 2020 yılında kurduğumuz Sis Teknoloji şirketimizde bu yazılımın ürünleştirme faaliyetlerine başladık. 

Online alışverişin HORECA kanalında geleceğini nasıl görüyorsunuz? Hangi ürün kalemlerinde satış daha fazla olacaktır?

Online alışverişe yönelim hem satıcı hem müşteri tarafında, özellikle pandeminin etkisiyle ciddi miktarda arttı. 2017’de 10’un altında olan aktif online endüstriyel mutfak sitesi sayısı bugün 200’ün üzerinde. Bunlar dışında pazar yeri mağazalarından satış yapan da sayısız kişi ve işletme var. Bu da rekabetin ve müşteri için cazip koşulların ortaya çıkmasına olanak verdi. Bunlar sektör adına memnun olduğumuz gelişmeler. Fakat maalesef birçok firmanın online satışa, elindeki stoku tüketeceği kısa vade hedefler, güncel olmayan fiyat ve stok bilgileri, basit paket yazılımlar ve büyük beklentilerle girdiğine şahit oluyoruz. Bu da sektörün stabilitesini ve müşterinin sektöre olan güvenini zedeliyor. HORECA kanalında, online satışın, geleneksel satışın önüne geçeceğini düşünüyorum. Fakat kısa vadede, Türkiye’de bu durumun hazır ürün satışlarının ötesine geçeceğini sanmıyorum. Özel ölçü üretime ihtiyaç duyan proje müşterisi, işin muhteviyatı gereği, kendisiyle aynı şehirdeki, üretim sürecini görebileceği, vadeli satış imkânı sunan firmaları tercih ediyor. Dolayısıyla online satışın, şu an olduğu üzere endüstriyel mutfak makinelerinde yoğunlaşacağını düşünüyorum. Online satış platformumuzu sektörel bir pazar yeri haline getirmek üzere çalışmalarımız hızla devam ediyor. Farklı tedarikçilerin sürece dahil olmasıyla, yakaladığımız başarının riske girmemesi için temkinli hareket ediyor, kapsamlı iş akışları çıkararak, detaylı testler yapıyoruz. Akabinde e-ihracatla tedarikçilerimizi yurt dışı pazarıyla buluşturmayı hedefliyoruz.