Külsan 1 ana banner
Empero tepe orta
Öztiryakiler
Muammer Yazıcıoğlu: Bahriye Caddesi popülaritesini koruyor

Muammer Yazıcıoğlu: Bahriye Caddesi popülaritesini koruyor

2.06.2021 16:09:46

Endüstriyel mutfak sektörünün kümelendiği Bahriye Caddesi’nin müşteri üzerindeki cazibesini koruduğunu savunan Doğal Gaz Mutfak Kurucu Ortağı Muammer Yazıcıoğlu, bu durumun uzun yıllar daha böyle devam edeceğine inandığını söyledi.

Yılmaz Keleş

Muammer Yazıcıoğlu ve Aziz Yazıcıoğlu tarafından 1988 yılında kuruluna Doğal Gaz Mutfak, endüstriyel mutfak sektörünün Türkiye’deki merkezi olarak kabul edilen Kasımpaşa Bahriye Caddesi’nde faaliyet gösteriyor.

Muammer Yazıcıoğlu: Müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda sektöre girdik

Konuştuğumuz şirketin kurucu ortağı Muammer Yazıcıoğlu, Doğal Gaz Mutfak’ın kuruluş öyküsünü şöyle anlattı: “Uzun yıllardır ticaretle uğraşan bir aileyiz. Fabrika ve hastanelere toptan gıda satan bir şirketimiz vardı. Zamanla müşterilerimizden gelen kepçe, kevgir gibi siparişlerin de tedarikini yapmaya başlamıştık. Müşteri memnuniyetini sağlamak için girdiğimiz sektördeki potansiyeli görünce, zamanla gıda işinden çıkarak endüstriyel mutfak sektöründe devam etmeye karar verdik.”

“Akılda kalıcı olsun diye Doğal Gaz Mutfak ismini koyduk”

Muammer Yazıcıoğlu, şirketin ismiyle ilgili olarak da şunları sözlerine ekledi: “1980’li yılların ortalarında Türkiye’ye doğal gaz yeni geliyordu. Popüler olacağını ve akılda kalıcı olacağını varsayarak bu ismi koyduk. Açıkçası öyle de oldu…”.

“Bahriye Caddesi’nin çekim merkezi olacağını görüyorduk”

Endüstriyel mutfak sektörünün kümelendiği Kasımpaşa Bahriye Caddesi’nde iki kuşaktır ticaret yaptıklarını anlatan Muammer Yazıcıoğlu, caddedeki sektörel gelişimi şöyle anlattı:

“Doğma Büyüme Kasımpaşalıyız. Biz burada dükkan açtığımızda ileride Bahriye Caddesi’nin endüstriyel mutfak sektörünün çekim merkezi olacağını tahmin ediyorduk. O yıllarda sadece 3-4 tane firma vardı. Zaman içinde tahmin ettiğimiz şekilde ilerledi ve sektörümüz açısından önemli bir çekim merkezine dönüştü.”

 “Müşteri buradaki şirketlere güven duyuyor”

Son yıllarda bazı markaların ayrılmasına rağmen Bahriye Caddesi’nin popülaritesini koruduğunu savunan Muammer Yazıcıoğlu, “Otel ve yemek fabrikaları hala caddeyi tercih ediyor. Çünkü burada müşterilere güven veren köklü şirketler var. Ayrıca mevcut çeşitlilik nedeniyle müşteri burada ürünleri kıyaslayabilme imkanına sahip oluyor. Ben uzun yıllar daha caddenin çekim merkezi olma özelliğini koruyacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Kayda değer bir başarımız var”

Endüstriyel mutfak sektörünün Türkiye’deki gelişimine de değinen Muammer Yazıcıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin ilk AVM’lerinden Galleria açıldığında restoranlarında kullanılan endüstriyel mutfak cihazlarının yüzde 90’ı İtalyan malıydı. Şimdi ise yüzde 100’ünü üreten ve dünyanın dört biryanına ihraç eden bir sektör haline geldik. Bizim sektör, bu açıdan kayda değer bir başarı öyküsüne sahip”.

“Bayilik sistemini oturtamadık”

Sektörün zayıf kaldığı yönlere de değinen Muammer Yazıcıoğlu, bunların başında bayilik sisteminin geldiğini söyledi. Bayilik kavramının sisteme kavuşturulamadığını ileri süren Muammer Yazıcıoğlu, “Üreticiler sağlıklı bir bayi ağı kuramadı. Bayisin korumayan, müşteriye daha fazla iskonto yapan şirketler var maalesef. Aşırı rekabetten kaynaklanan bu sorunun sektörel otokontrol ile önlenmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“Endüstriyel mutfak sektörü büyümeye devam edecek”

Doğal Gaz Mutfak olarak 1500’ün üzerinde farklı ürünü portföylerinde bulundurduklarını söyleyen Muammer Yazıcıoğlu, sektörün geleceğine ilişkin beklentilerinin yüksek olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Bugünlerde biraz duraksa da Türkiye’de gastronomi sektörü gelişme potansiyelini koruyor. Endüstriyel mutfak sektörü de bu büyüme trendi doğrultusunda gelişmeye devam edeceğine inanıyorum”