Külsan 1 ana banner
Empero tepe orta
Öztiryakiler
Talya Bilişim, turizm sektörünü uçtan uca dijitalleştiriyor

Talya Bilişim, turizm sektörünü uçtan uca dijitalleştiriyor

2.08.2023 18:17:48

Yüzde 100 Türk sermayesi ve Türk mühendisler tarafından üretilen yazılımlarıyla turizm ve horeca sektörünün dijital dönüşümünde önemli rol oynayan Talya Bilişim, ElektraWeb ile bir işletmenin uçtan uca dijitalleşmesini sağlıyor. Talya Bilişim Ortağı Nilüfer Durukal, “Anlık kimlik bildirimi, hızlı POS, ön muhasebe, misafir ilişkileri gibi turizm işletmelerinin ihtiyacı olan tüm birimleri yönetebilecek kapsama sahip olan ElektraWeb, ilk yatırım maliyeti olmadığı için otel ve restoranları birkaç yılda bir yenilenmesi gereken sunucu, sunucu lisansları, virüs programları, yedekleme gibi maliyetlerden kurtarıyor” diyor.

Dijital dönüşüm turizm sektöründe hem turistler hem de işletmeler açısından büyük önem taşıyor. Verimliliğini artırmayı hedefleyen işletmeler, kişiselleştirilmiş deneyim, veri odaklı yaklaşım, çok kanallı müşteri deneyimi, gerçek zamanlı pazarlama, mobil entegrasyon, mesajlaşma platformları gibi dijital dönüşüm bileşenleriyle misafirlerine en iyi, güvenilir ve hızlı bir deneyim de vadediyor. Bir yandan da teknolojik altyapıya yatırım yapan, dijital araçları doğru ve hedefine uygun şekilde kullanan işletmeler pazardaki sürdürülebilirliklerini güçlendiriyor. Yüzde 100 Türk sermayesi ve Türk mühendisler tarafından üretilen yazılımlarıyla turizm ve horeca sektörünün dijital dönüşümünde önemli rol oynayan Talya Bilişim’i ve çalışmalarını Talya Bilişim Ortağı Nilüfer Durukal ile konuştuk.

Talya Bilişim ne zaman faaliyete başladı? Biraz firmanın kuruluşundan bahseder misiniz?

Yazılım sektöründe 30 yılı aşkın süredir teknoloji geliştiren bir firmayız. Yüzde 80’i teknik kadrodan oluşan 180 kişilik bir ekiple faaliyetimizi sürdürüyoruz. Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent’te sağlam bir teknik kadroyla çalışıyoruz. 30’un üzerinde bayimiz var. Ankara ve İstanbul’da 4 ofisi olan, Türkiye’nin en büyük kamu kurumlarına, turizm ve sağlık firmalarına çözümler üreten, ürettiğimiz yazılımları yurt dışına ihraç eden bir teknoloji firması olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 17 binin üzerinde otel var ve yazılımlarımız 5 binin üzerinde tesiste aktif olarak kullanılıyor.

Ürünlerinizden bahseder misiniz?

Temel olarak iki ürünümüz var. Bunlardan ilki, turizm ve konaklama sektörüne yönelik ürettiğimiz Elektra Otel, Restaurant ve Klüp Otomasyon Sistemleri. Bir diğeri ise, sağlık sektörüne yönelik ürettiğimiz Medisoft Hastane Otomasyon Sistemleri. Amacımız, ürettiğimiz yazılımlarla kullanıcılarımızın finansal, operasyonel ve idari süreçlerini elektronik ortamda detaylı olarak takip etmesini sağlamak, yönetime doğru analizlerle hızlı karar alma ve tam kontrol olanağı sunmak.

Turizm ve konaklama sektörüne yönelik geliştirdiğiniz ElektraWeb’den bahseder misiniz? Ne gibi özellikleri var?

ElektraWeb, bünyesinde entegre online rezervasyon sistemi ve kanal yönetimini barındıran web tabanlı bir otel otomasyon programı. Anlık kimlik bildirimi, hızlı POS, ön muhasebe, misafir ilişkileri gibi turizm işletmelerinin ihtiyacı olan tüm birimleri yönetebilecek kapsama sahip. İlk yatırım maliyeti olmadığı için otel ve restoranları birkaç yılda bir yenilenmesi gereken sunucu, sunucu lisansları, virüs programları, yedekleme gibi maliyetlerden kurtarıyor. Kullanmak içinse iyi bir internet bağlantısı, akıllı bir telefon/tablet veya bilgisayara sahip olmak yetiyor. 7/24 dünya çapında ücretsiz online destek ve birçok ülkede uygun fiyatlı yerinde destek ve eğitim sağlıyoruz. Hem bulut sistemde hem de web tabanlı bu kapsamda yapılmış dünyada ikinci bir örnek yok.

İlk olarak sahaya 2019 yılında çıkmıştık ancak pandemiyle birlikte çalışmalarımız başka bir yöne evrildi. Çünkü bambaşka dinamikler girdi hayatımıza. O süreçte teması minimize eden “Temassız Misafir Uygulamaları” ile hem pandemi için bir çözüm üretmiş olduk hem de otellere yeni kazanç kapıları araladık. Online check-in, online rezervasyon, oda kapısının anahtarsız açılması, otel içinde online satın almalar bu uygulama üzerinden yapılabildiği gibi, arıza ve sorun taleplerinin iletimi, anket doldurma gibi pek çok fonksiyon yine bu uygulama ile misafirlere sunulabiliyor. Konuklar bu sayede hem otelle iletişim halinde oldu hem de işletmeler ek kazanç elde edebildi. Kısacası ElektraWeb, bir otelin uçtan uca dijitalleşmesini sağlıyor. Bu sistem otellerin kendi CRM verilerini oluşturarak, markasına yönelik her türlü pazarlama stratejisini rahatlıkla kurgulayabilmesine olanak tanıyor.

ElektraWeb’i kimler kullanabiliyor?

Küçük butik otellerden büyük zincir otellere, restoranlardan tema parklara kadar her türlü işletmede kullanılabiliyor. 2021 Mart ayına geldiğimizde 360 kullanıcıya gelmiştik. Sonra pandemi gücünü yitirip sahaya indiğimizde ilk bir yılda 1000 otel daha eklendi portföyümüze. Bugün web tarafında 2 bin 700’ün üzerinde, masaüstünde 2 bin 500 kullanıcımız bulunuyor. Otel olan her yerde mutlaka bir Elektra var.

Avantajlarından bahseder misiniz?

Modüler ve bütünleşik bir yapıya sahip. Gelişmiş bir raporlama sistemi var. Ön büronun parçası olmazsa olmaz hizmetlerden kanal yönetimi, online rezervasyon kanalı kendi içinde yer alıyor. Elbette sahanın ihtiyaçları sürekli çeşitleniyor. Esnek yapı sayesinde her işletmeye göre adaptasyon yapılabiliyor. Temel altyapımıza aykırı değilse ihtiyaca yönelik modüller geliştirip ekleyebiliyoruz. Veri güvenliği, üç aşamalı güvenlik sistemiyle sağlanıyor. ElektraWeb’de işlenen ve saklanan bilgiler Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) ve Avrupa Birliği Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) kapsamına göre kayıt altına alınıyor. Bu özelliklerin hepsi işletmelerin hem zamansal hem de bütçesel olarak tasarruf etmelerini sağlıyor.

Talya Bilişim’in bundan sonraki hedefleri neler?

Tabii ki tüm dünyada yaygın hale gelmek ve bir dünya markası olmak en önemli hedeflerimizden biri. Yurt dışında 100 kadar otelde varız. Bunun büyük kısmı Azerbaycan’da kullanılıyor. Orada iyi bir iş ortağımız var. Makedonya, Romanya, Dubai, Mısır, Pakistan, Belçika, Nijerya, Bulgaristan, Amsterdam, Fas ve Fildişi Sahilleri’nde yeni dağıtıcılarımız var. Yurt dışında bugün 20 tesis ElektraWeb’e geçti. Her ülkede bir dağıtıcı üzerinden büyümeyi hedefliyoruz. Öncelikli hedefimiz, Afrika pazarı ve Balkan ülkeleri. Dünyadaki en büyük otel havuzu olan Amerika ve Avrupa pazarı da ilgimizi çekiyor. Son dönemde Gürcistan radarımıza girdi. Orada ev otelciliği çok yaygın. Her ülkede Azerbaycan’daki gibi dağıtıcılar aracılığıyla ilerlemek istiyoruz.