Külsan 1 ana banner
Empero tepe orta
Öztiryakiler
2021 yılında en çok tercih edilen lezzetleri ve yemek tariflerini açıkladı

2021 yılında en çok tercih edilen lezzetleri ve yemek tariflerini açıkladı

29.12.2021 11:09:06

Yemek.com, 2021 yılının en çok tercih edilen lezzetleri ve yemek tariflerini paylaştı ve yemekseverler için ilginç ayrıntıları ortaya koydu.

Kısır, Krep, İrmik Helvası, Mercimek Çorbası ve Kakaolu Islak Kek en çok ziyaret edilen yemek tarifleri arasında yer alırken genel olarak bilinen malzemelerin yaratıcı kullanımıyla hazırlanan alternatif tarifler de 2021 yılına damgasını vurdu.

Türkiye’nin en çok ziyaret edilen yemek tarifi portalları arasında yer alan Yemek.com’un, 2021 yılı verileri üzerinde yaptığı özel çalışma, yemekseverlerin yemek alışkanlıklarına ve lezzet tercihlerine ışık tuttu ve birçok ilginç ayrıntıyı ortaya koydu.

En çok ziyaret edilen tarifler değişmedi

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, bu yılın da en çok ziyaret edilen tarifleri ve lezzetleri değişmedi. Kısır, Krep, İrmik Helvası Mercimek Çorbası ve Kakaolu Islak Kek, kullanıcıların en çok aradıkları ve ziyaret ettikleri tarifler arasında yer aldı.

Yılın yeni gözde tatlısı: Soğuk Baklava

İçerik, tarif, restoran satışları ve marketlerde ticari ürün satışları göz önüne alındığında 2021 yılının en aranılan tatlı tarifi Soğuk Baklava oldu.  

2021 yılında Çullama Köfte videosu milyonlarca kez izlendi

Yöresel (Afyon) kozunu kullanan Çullama Köfte, tüm mecralarda 4 milyona yakın izlendi. Bu tarifteki en çok dikkat çekici nokta ise izlemelerin hatırı sayılır kısmının Türkiye dışından olması oldu. Videonun 50’nin üzerinde dilde alt yazı seçeneğinin olması yurt dışı trafiğinin yoğun olmasında büyük rol oynadı. Rus mutfağından transfer Pryanik Kurabiye ve Politiko tatlısı da favori videolardan oldu. 

2021’de gençlerin favorileri Donut ve Ekler oldu

Donut ve Ekler uygun maliyetli ve pratik yapımlarıyla 18-24 yaş arası gençlerin 2021 yılında en çok ilgi gösterdikleri tarifler oldu.

Yılın en sağlıklı gözdesi: Yulaf

Pandemiyle birlikte yaratıcılık ve farklılık arayışı kadar sağlıklı beslenme arayışı da ön plana çıktı ve bu alanda en çok aranan ve izlenen  malzeme yulaf oldu. Özellikle son dönemde yemek.com’da yulafla ilgili tüm içeriklere kullanıcılar büyük ilgi gösterdi. 

Yılın en hızlı çıkış yapanları

Şıhil Mahşi (Hatay), Sömelek Köfte (Maraş) ve  Kayseri Yağlaması yöresine sığmayıp kendini tüm Türkiye'ye tanıtmayı başaran yerel tarifler arasında yer aldı.

2021’te dönüşü muhteşem olanlar: Patates ve mantarın 

Patatesin ana malzeme olarak kullanıldığı ve farklı dokunuşlarla hazırlanan Patates Rulo ve Fırınlanmış Haşlama Patates farklı patates tarifleri arayanların gözdesi oldu. 

Mantar tariflerinde de farklı lezzet arayışlarına yönelen kullanıcılar, 2021 yılının son çeyreğinde Mantar Diblesi’ne oldukça ilgi gösterdi. Tarifin videosu yalnızca Instagram’da 2 milyon kişi tarafından izlendi. 

TV tariflerine yoğun ilgi

Daha çok evde geçirdiğimiz 2021 yılında TV programlarının da yıl içerisinde en çok aranan ve yapılmak istenen tariflere etkisi büyük oldu. Bu bağlamda öne çıkan Pepeçura, en çok yorum alan tarif oldu. TV programlarının etkisinin görüldüğü bir başka tarif ise komşu ülke Yunanistan’ın Politiko tatlısı oldu. 

Dünya mutfağında neleri aradık?

2021 yılında dünya mutfağından Waffle, Çikolatalı Sufle ve Profiterol arananlar listesinde ön sıralarda yer aldı. 2020'den bu yana popülerliğin kitabını yazan St. Sebastian ise tatlı listesinde bu yıl kendisine ilk 3'te yer bulamayarak 6. sırada kaldı. Tuzlularda ise kullanıcılar genel olarak biraz daha Türkiye’ye yakın coğrafyaları esas aldı. Artık fırınlarda bile satılan Boşnak Mantısı, yine komşudan transfer Kavala Kurabiyesi tuzlu kategorisinin liderleri olarak öne çıktı.